15 November 2018

PeaceCraft wint Henry van de Velde Award 19 voor Community

PeaceCraft wint de Henry Van de Velde Award 19 in de categorie ‘community’. Het project PeaceCraft bestaat uit een interactieve game én een participatief theaterstuk die jongeren laten kennismaken met de persoonlijke ervaringen van mensen op de vlucht. Het publiek kan tot 21 december stemmen zodat PeaceCraft ook de publieksprijs wint, Henry van de Velde Public Gold Award 19.

PeaceCraft: interactieve game en theatervoorstelling

De game en de theatervoorstelling zijn tot stand gekomen tijdens labs en workshops van !DROPS met jonge vluchtelingen die in het Rode Kruis Opvangcentrum verblijven.

U Move 4 Peace (UM4P) heeft een theaterstuk gemaakt over een ontmoeting tussen twee zeventienjarigen uit compleet verschillende leefwerelden. De acteurs zijn professionals met een migratieachtergrond. Het publiek wordt actief betrokken en komt op het podium strategieën uittesten.

!DROPS nam het initiatief om een spel te ontwikkelen in co-creatie met jonge vluchtelingen en ging in zee met Poppins & Wayne voor de realisatie ervan. De game verandert de desktop van de gebruiker in een smartphone van Sara of Mohammed die van Syrië of Afghanistan naar Europa moeten vluchten. Als speler word je geconfronteerd met de keuzes waarmee ook deze jongeren worstelen. Je beseft al snel hoe belangrijk je smartphone is wanneer je vlucht voor je leven.

“PeaceCraft is een interactieve wake-up-call voor jongeren. Gebaseerd op waargebeurde feiten, gemaakt door en met jonge vluchtelingen. Ik werd er stil van.”


Winnaar in de categorie ‘community’

De Henry van de Velde Awards tonen en lauweren sinds 1994 Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design oplossingen aanreiken met een positieve impact op de economie en de samenleving.

PeaceCraft is de verrassende Henry van de Velde Award Winner in de categorie ‘community’. In ons project voert een kwetsbare groep waarover veel wordt gepraat en geschreven, zélf het woord. Dankzij dat platform kunnen ze hun verhaal toelichten en de denkwereld van jongeren verruimen. De erkenning van dat sociaal engagement in de vorm van een publieksprijs zou de kers op de taart zijn.

Van 15 november tot en met 21 december kan het publiek zijn stem uitbrengen en zijn favoriet kiezen. Het project met de meeste stemmen wint de Henry van de Velde Public Gold Award 19. De winnaar wordt bekendgemaakt op 29 januari 2019 tijdens de uitreiking van de Henry van de Velde Awards 19 in BOZAR.

De mensen achter PeaceCraft

PeaceCraft is de meest sociaal geëngageerde winnaar van de Henry van de Velde Awards. De game en het theaterstuk zijn gebaseerd op verhalen van jonge vluchtelingen en gerealiseerd dankzij de expertise van !DROPS en U Move 4 Peace.

!DROPS is een sociaal innovatiebureau. Als creatief collectief pakken we maatschappelijke vraagstukken aan. Van facilitatie tot creatie; van denken tot doen. We werken multidisciplinair en zien cultuur en digitaliteit als dé tools voor positieve verandering. Daarbij plaatsen we ‘the power of people’ centraal. Samen ontwikkelen we duurzame resultaten voor een leefbare 21ste eeuw. Dicht bij huis en over de grenzen heen.

U Move 4 Peace is de artistieke werking van vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen. De organisatie is het expertisecentrum Theater van de Onderdrukten, een vorm van participatief theater.

Poppins & Wayne is een eigentijds creatief team. Vanuit Wims expertise als game designer en Yasmins schrijvers-DNA focussen ze op projecten waar verhaal en technologie elkaar versterken. Van games tot virtual reality, van 2D tot 3D. Van reclame tot educatie. Hun credo? When story meets technology, imagination comes to life.

GEEF ONS GEDURFD PROJECT EEN DUWTJE IN DE RUG. STEM VOOR PEACECRAFT EN MOEDIG ANDEREN AAN HETZELFDE TE DOEN. UW FAVORIET KIEZEN KAN HIER: http://www.henryvandevelde.be/deelname/peacecraft-play-change