19 December 2017

Terugblik: première PeaceCraft

Woensdagnamiddag 15 november, de Matterhorn in Borgerhout loopt aardig vol. Al wie de afgelopen maanden zo hard gewerkt heeft aan het PeaceCraft-project staat te popelen om naar buiten te komen: met game én theaterstuk. Vanaf 2018 willen we met beide op een creatieve en beklijvende manier de dialoog aangaan met 16- tot 20-jarigen over het thema vluchtelingen. Op de première brengen we dat voor het eerst in de praktijk voor de bonte groep geïnteresseerden.

Met succes! Door de grote interesse zijn er maar liefst twee premièresessies nodig: één in de namiddag en één ’s avonds. Anna Kint en Thomas Deweer, verantwoordelijk voor het project vanuit resp. !Drops en U Move 4 Peace, stellen eerst het project voor in zijn totaliteit. Na hen komt het creatieve team achter Poppins & Wayne aan bod; zij ontwikkelden de PeaceCraft-game. Tot slot voeren Daniel Djissenou, Roxette Chikua, Wassim Al Qaisi en Hussein Mehdi voor het eerst het PeaceCraft-theaterstuk op, en wordt het stuk op interactieve manier nabesproken.

Tussen de twee sessies door genieten we van een buffet, klaargemaakt door Afghaanse vrouwen uit het Rode Kruis-opvangcentrum Linkeroever. Om de meer dan 100 deelnemers de kans te geven om de PeaceCraft-game aan den lijve te ondervinden, gaan we aan de slag met tablets. Een ideale gelegenheid om dieper op het project in te gaan.

"In stijl nagenieten van heerlijk project #Peacecraft. Topgam! Top voorstelling! Participatie en debat, op een schoteltje gepresenteerd. Merci @iDrops_tweet & @paxchristiVL"
Stephan Marchant @marchast

“Zeer realistisch! Ongelooflijk goed voorgebracht!”
Galina Matushina, geboren in Wit-Rusland en al 18 jaar in België

Lovende reacties die veel goeds beloven voor het vervolg! Ondertussen hebben ook de bezoekers van Gastvrij Antwerpen game en theaterstuk kunnen meemaken, en vanaf volgend jaar trekt het project door heel Vlaanderen.
Zijn dit theaterstuk en game iets voor bij jou in de klas, jeugdhuis, cultureel centrum of organisatie? Kom alles over PeaceCraft te weten op www.peacecraft.be of contacteer Thomas Deweer via thomas@um4p.be.